сряда, 18 август 2010 г.

Забележителности в Пирдоп и региона

Еленска базилика – руини на раннохристиянски паметник от края на V - началото на VI в., устоял в продължение на повече от единадесет века. Намира се на около 3.5 км., североизточно от града в красивата местност Еленско, където все още има руини от времето на император Юстиниан I. Близо до тях могат да се видят и руините от древно селище, за което се предполага че е древният тракийски град Бурдапа. В района могат да бъдат посетени останки от епохата на неолита и много тракийски гробници.

Храм Свето Успение Богородично – построена е върху основите на стара църква през 1819 г. Уникат е резбованият орехов иконостас, дело на майстори от Дебърската школа – един от двата запазени до днес в страната и общо четири за Балканите. Най-старите икони в храма са от 1823 г. на тревненския зограф Йоаникий папа Витанов.

Музей Луканова къща
– сграда, принадлежала на известния възрожденски книжовник и просветител, първи издател на литография на Св. Св. Кирил и Методий (1858 г.). След освобождението депутат в Учредителното, Първото Велико народно събрание, както и в Първото и Второто обикновено народно събрание.

Основно училище – паметник на загиналите във войните 1912-1913 и 1915-1918 г. Тодор Влайков, построено през 1934 г. и приживе приело името на писателя. Тодор Генчов Влайков е роден в гр. Пирдоп, той е български белетрист, публицист и обществен деец. Влайков е един от лидерите на Радикалдемократическата партия.

Къща – музей Никола Пушкаров – роден дом на участника в Илинденско Преображенското въстание и пръв почвовед у нас. Никола Петков Пушкаров е роден в град Пирдоп през 1874 год.  Той е първият български почвоизследовател и родоначалник на почвознанието поставено у нас.   Занимавал се е с проучване на почвените типове и торопотребността им, създава първата почвена карта на България през 1931 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар