сряда, 18 август 2010 г.

Морски туризъм в България

Градът е част от Стоте национални туристически обекта на БТС с Варненския археологически музей и Военноморския музей .

Варна е известна и с традиционния хипарски празник в България Джулай морнинг“ , възникнал още по времето на социалистическия режим . Всяко лято на 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират на варненския вълнолом (през последните години и в други местности по цялото Черноморие ), за да посрещнат заедно слънцето , което изгрява над морето .

Забележителности на град Варна:

Аквариум - Аквариумът е с над 100-годишна история. В него има 17 големи морски басейна , в които са представени по-важните морски видове , интересни от стопанско или биологическо естество.



Аладжа манастир - Това е скален манастир в близост до Варна. Разположението му в Природен парк Златни пясъци потапя посетителите в автентичната атмосфера на уединение и медитативна съсредоточеност. Безбройни легенди от миналото за тайнствен монах и скрити съкровища съпътстват любознателния пътешественик.



Астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ - Първият в България астрономически коплекс, открит през 1968 г. Комплексът се състои от астрономическа обсерватория, планетариум и кула с Махало на Фуко. Намира се в централната част на Морската градина.



Варненският некропол — най-старото златно съкровище в света



Делфинариум Варненският делфинариум, открит на 11 август 1984 г.

Евксиноград Със своите 800 декара Евксиноград е национален паметник на градинското и парковото изкуство . Неговите архитектурни и исторически паметници, както и неговото минало на духовен център го правят желано място за посещение и отдих на варненци и гостите на града. Той е естествено продължение на Приморския парк на север и връзка с парка на курорта Константин и Елена . Алеите му помнят стъпките на всички държавници на България - една от причините Варна да носи името си на морска столица.

Железопътна гара

Зоологическа градина

Морска градина - основната причина Варна да носи славата си на най-добър град за живеене в България . Със своите 850 декара Морската градина на Варна е национален паметник на градинското и парковото изкуство . Нейното строителство е по проект на Антон Новак , чешки градинар-декоратор, поканен в града от братя Шкорпил . В морската градина има Алея на възрожденците с паметници на големите българи от Възраждането и националноосвободителните ни борби. На входа на Морската градина се намира паметник на Антон Новак. Уникалността и притегателната сила на Морската градина или Приморския парк обаче се дължат най-вече на съседството на морето и плавното преливане на морския ландшафт със зеленината на бреговата зона. Плитководието на варненския залив и акумулативното подхранване на брега с едрия пясъчник от срутищата на високия скат, обуславят по нататъшното разширяване на бреговата ивица навътре в морето. Средно на всеки квадратен метър от ската се падат пет квадратни метра отвоювани в морето. Тази феноменална особеност на нарастване на Приморския парк към морето, както и развитието на морските спортове го правят привлекателно и перспективно място за отдих и почивка на варненци и гостите на града. Неуредиците от брегоукрепителните мероприятия в миналото ще бъдат преодолени с времето и натрупаните камъни по брега постепенно ще отстъпят мястото на пълноценен пясъчен плаж.

Народна библиотека „Пенчо Славейков“

Природен парк Златни пясъци Със своите 13207 декара Природен парк Златни пясъци е атрактивно място за отдих и туризъм на варненци и гостите на града. Той е вторият обявен парк в България след Народен парк " Витоша ".

Университетска Ботаническа Градина – Варна

Фестивален и конгресен център - Варна



Театри

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

Държавен куклен театър

Филми снимани във Варна

Васко да Гама от село Рупча (1986)



Читалища

Народно читалище "ПРОСВЕТА"

Народно читалище "ХРИСТО БОТЕВ"

Народно читалище "ВЪЗРОЖДЕНИЕ"

Народно читалище "ВАРНЕНСКИ БУДИТЕЛИ"

Народно читалище "ПЕЙО ЯВОРОВ"

Народно читалище "ОТЕЦ ПАИСИЙ"

Народно читалище "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Народно читалище "АСЕН ЗЛАТАРОВ"

Народно читалище "ПРОГРЕС"

Народно читалище "ЕЛИН ПЕЛИН"

Народно читалище "ИСКРА"

Народно читалище "ХРИСТО СМИРНЕНСКИ"

Народно читалище "ЦАР БОРИС III"

Народно читалище "П. Р. СЛАВЕЙКОВ"

Народно читалище "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"



Музеи

Варненски археологически музей

Военноморски музей

Парк-музей "Владислав Варненчик"

Къща-музей на Георги Велчев

Музей за нова история

Музей на Възраждането

Етнографски музей

Бургас

Бургас е модерен град. Наред със съвременна архитектура могат да се намерят и запазени сгради от началото на 19 век насам. Бургас е дом на известни личности, свързани с културата и изкуството. Изпети са песни за морето, за града и прочутите му вечери, които несъмнено през лятото са прохладни и изключително приятни за разходки из града. Улиците са озеленени, а парковете са поддържани и красиви. Едни от популярните забележителности на града са морската градина с казиното и „мостът“ (кей за разходки), построен през 80-те години на миналия век.

Забележителностти

* Драматичен театър „А. Будевска“
* Театър за драма опера и балет (Бургаска опера)
* Държавен куклен театър
* Бургаска филхармония
* Летен театър
* Концертна зала „Ив. Вулпе“
* Културен Дом на Нефтохимика
* Гарнизонен военен клуб
* Летен театър
* Лятна естрада „Охлюва“
* Младежки културен център
* Православен храм „Св. св. Кирил и Методий“
* Православен храм „Св. Иван Рилски“
* Православен храм „Св. Богородица“
* Православен храм „Св. Атанасий“
* Православен храм „Св. Троица“
* Арменска апостолическа църква „Св. Хач“
* Регионална библиотека „П. К. Яворов“

Северната част на бургаския плаж е характерна с тъмни черни пясъци, които имат особен лечебен ефект.

В близост се намират някои древни селища, останки от древни цивилизации и култури. Най-големите от тях са: Несебър (Месембрия), където се намират едни от най-старите църкви по нашите земи; Созопол (Аполония); Поморие (Анхиало); Деултум (близо до с.Дебелт); крепостта Русокастро; Бегликташ — древно тракийско светилище (близо до Приморско) и др.
Защитени зони

* Бургаско езеро Вая
* Атанасовско езеро
* Мандренско езеро
* Природозащитен център „Пода“

Няма коментари:

Публикуване на коментар