сряда, 18 август 2010 г.

Област Видин

Област Видин се намира в Северозападната част на България. Тя е една от малките области в страната. Разположена е в най- северо-западната част на Дунавската равнина и граничи на север с река Дунав, на запад със Сърбия (и двете граници съвпадат с държавната граница) и на изток с област Монтана.
Географското положение на областта определя развитието й като транспортен, търговски и културен център. Видин функционира като входно - изходна артерия на страната за Европа.
Релефът е разнообразен.
Забележителности:
Крепостите баба Вида (град Видин) и Белоградчишката (Белоградчик), приодният феномен Белоградчишки скали, уникалния биосферен резерват Чупрене, скалните образувания Боров камък и Чутурите,  много пещери (Магура, Венеца) и др.
Културната история на региона е отразено в откритите многобройни археологически паметници, архитектурни фрагменти, скулптури, бронзови и глинени предмети. Древното селище на Рациария (дн. Арчар) и Бонония (дн. Видин) и крепостта Castra Madres (дн. Кула) са доказателства за развитието на тези населени места по време на римската империя. За две хилядолетия региона е бил важен военен, транспортен и търговски център, доказателство за което са i многобройните отбранителен обекти построени в околността.
Природните забележителности, екологично чистите региони и условията за риболов в язовирите и по река Дунав, са предпоставки за развитие на екотуризма, културен туризъм, риболов и балнеоложки туризъм.

Основни факти за Област Видин

Името на английски: Vidin
Разположение: Северозападен регион
Площ на област Видин: 3033km2
Население област Видин: 130074
Брой градове в област Видин: 7
Брой села в област Видин: 135
Регионален център : Град Видин
Общини в област Видин: 11 - Община Белоградчик, Община Бойница, Община Брегово, Община Чупрене, Община Димово, Община Грамада, Община Кула, Община Макреш, Община Ново село, Община Ружинци, Община Видин

Източник : bg.guide-bulgaria.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар