сряда, 18 август 2010 г.

Рила планина

Величествена. Това е думата, която може би описва Рила Планина най-добре. Заоблени тревни била, високи алпийски стени, измурудени езера, буйни реки и обширни гори. В Рила планина има от всички прелести на планинската природа. Не случайно именно тук се намира най-големия резерват на Балканския полуостров - "Централен Рилски" (12394ха). Рила е и планината с най-високият връх на Балканския полуостров - Мусала, 2925м, и с най-голямото циркусно езеро- Смрадливото езеро (212дка).
Рила е "свещена" планина за любителите на атрактивните и екстремните спортове. Изкачването на северната стена на вр.Мальовица през 1938г. от Константин Саваджиев и Георги Стоименов се смята за рождена дата на българският алпинизъм. Години по късно по отвесните гранитни стени на Злият Зъб, Дяволските Игли, Двуглав и други върхове в района са прокарани изключително сложни катерачни маршрути. В района на вр.Мальовица са направени и едни от първите в България екстремни спускания със ски и сноуборд.
Естествено Рила е и любимо място за отдих и спорт на много българи. Само на един час от София се намира ски курорт Боровец. А другите ски центрове и изходни пунктове за северните склонове на планината са в непосредствена близост.
В Рила се намира и най-големият Манастир в България - Рилският манастир. Основан от св.Иван Рилски той първоначално се е намирал под Еленин връх, но е разрушен от лавина. На сегашното си място е изграден през 14век. През годините на османското робство Рилският манастир се явява като основно хранилище на българската култура и духовност! В днешни дни той е една от най-големите туристически забележителности на България.
   

Топографска характеристика
Рила планина се намира в Юго-Западна България. Площта й възлиза на 2629 кв.км. Средната височина на планината е 1487м, като в нея има около 140 върха с височина над 2000м. Рила е най-високата планина на Балканския полуостров - вр.Мусала, 2925м.
Рила планина се поделя на 4 дяла - Източна, Средна, Югозападна и Северозападна Рила.
   

Климат
Географското положение и надморската височина на Рила Планина обуславят нейния климат. Тя е разположена между областите с умереноконтинентален и преходно средиземноморски климат и е под тяхно влияние. Преобладаващите ветрове са със западна компонента, като през зимния сезон са предимно северозападни. Бурни югозападни и южни ветрове духат в края на зимата (Април), а много често и в периода около нова година. Във високите части на планината падат годишно около 1100мм валежи, като почти 80% от тях са под формата на сняг. На много места снежната покривка се задържа около 250 дни в годината, като средната й дълбочина надхвърля 2 метра. Най-ниската средна месечна температура се отчита на вр.Мусала - минус 11,6С (м.Февруари), а най-високата средна лятна температура на върхя е 5,4С (м.Август)
       

Най-подходящи периоди за спорт
Най-подходящи за практикуване на летни спортове са месеците от Май до Септември. През Май и Юни обаче времето е много динамично. Следобедните бури са често явление. На много места има и големи снежни преспи. През тези месеци и голяма част от реките са доста пълноводни, което понякога прави пресичането им проблемно. Юли и Август по правило са сухи и по-топли месеци. Естествено, има и изключения, за които винаги трябва да сте подготвени. Много често първата снежна буря на Рила е именно по време на силно разваляне на времето през Август. Септември е типичен ранно-есенен месец. Нощем температурите стават доста ниски а през деня рядко надхвърлят 15С. Не са редки случаите обаче с кристално безоблачно време в продължение на една-две седмици. Това са и едни от най-добрите моменти за туризъм. Октомври и Ноември като правило не са подходящи за спортни активности. При добри зими, условия за ски има от началото на Декември. Снегът обаче още не е слегнал и предвижването пеша в планината е изключително трудно. Началото на Януари обикновено се характеризира с твърд и фирнован сняг, който понякога е и заледен. Февруари, Март и началото на Април са най-подходящи за каране на ски. Обикновено в началото на м.Май снегът се фирнова и условията стават много подходящи за екстремни ски спускания.
   

Водно богатство
Характерно за Рила е, че планината е осеяна с много езера, като не са рядкост циркусите с по над 5. Общият им брой е около 190, като не се смятат около 30 малки, които пресъхват през лятото. Рила дава началото на най-дългите и големи български реки. От тук извират р.Искър, р.Марица и р.Места. Гоилеми реки се вливат и в р.Струма - Рилска, Джерман и Благоевградска бистрица.
    

Растителност и резервати
Растителното богатство на Рила е изключително голямо. Поради тази причина тук се намира и най-големият национален парк в България - НП "Рила". Неговата площ е около 80000ха, като 53481ха са гори и земи от горския фонд, а 27565 - високопланински пасища и ливади. В Рила се намират и резерватите "Централен Рилски"(12394ха), "Парангалица" (1509ха), "Скакавица" (71ха) и "Ибър" (2249ха). Над 90% от горите в парка са с естествен произход. В Рила се срещат и повече от половината растителни видове на България. 8 растения се срещат само тук в Целия свят.

Изключителн богата е и фауната на Рила. Срещат се 5 вида риби, 19 земноводни и влечуги, 107 вида птици и 55 вида бозайници. Рила е от особена важност за опазването на глухара, царския орел, дивите кози, кафявата мечка и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар